Door Robbert
Gehakt, wat kun je er niet mee? Veelzijdig, goedkoop en voor ieder wat wils. Deze balletjes zijn, uiteraard mede door de machtige roomsaus en de champignons, zeer geschikt om te eten in combinatie met pasta, rijst of heerlijk vers brood.
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 500 gr half-om-half gehakt
- 3 eetlepels paneermeel
- 1 ei
- 1 theelepel gedroogde peterselie
- 50 gr bloem
- 50 gr boter
- 1 sjalot
- 250 gr champignons (in plakjes)
- 200 ml crème fraîche
- 400 ml bouillon
- peper en zout
Bereiding
Meng eerst het gehakt met het paneermeel, het ei en de gedroogde peterselie. Draai van het mengsel vervolgens voorzichtig balletjes van de gewenste grootte. Bak hierna de balletjes in ongeveer 10 minuten bruin en gaar in een beetje boter. In de laatste 5 minuten bak je de champignons mee of, als je dat liever doet, bak je deze in een apart pannetje.
Snipper daarna het sjalotje. Neem nu een pannetje en smelt de boter. Bak hierin het sjalotje en voeg daarna de bloem toe. Blijf constant goed roeren en bak de bloem in ongeveer 5 minuten gaar. Je ziet dat de bloem een beetje wit kleurt, dan is hij gaar.
Voeg hierna beetje bij beetje bouillon toe en roer deze samen met de crème fraîche goed door het bloemmengsel zodat er geen klontjes ontstaan. Laat het daarna tot de gewenste dikte indikken en breng op smaak met peper en zout. Voeg als laatste de champignons en de gehaktballetjes toe aan de saus of andersom.